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厚揚げと葱の醤油麹添え deep-fried tofu and leeks with rice molt
写真 (2)
先日作った醤油麹(もろみ)。
そのまま食べても美味しいし、こんなふうに何かと一緒に合わせてもとっても美味しいです。

油揚げは湯通しして、油抜きします。
フライパンに、短冊に切った油揚げと小口切りの葱を入れて、油なしで炒めます。
葱がしんなりしてきたら、器にもり、醤油麹をのせます。
できあがり。

油揚げとよく合い、お酒がこれまたすすみます。
醤油麹は冷蔵庫に入れておけば、ずいぶんともちます。
おすすめです。

Pour boiling water over the abura-age(deep-fried tofu) to rinse off excess oil and cut.
Slice the Japanese leeks.
Fry the abura-age and the Japanese leeks in a pan without oil until browned.
Put them on the plate and add the rice malt in soy sauce.

It goes with sake.
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プロフィール

さえこ Saeko

Author:さえこ Saeko
東京池袋にある割烹もり山を経営しています。
趣味は日本舞踊(坂東胡さ枝)と長唄三味線、和裁、旅行などなど。
I'm a Japanese restaurent MORIYAMA's owner and chef in Ikebukuro,Tokyo.
I have a lot of hobbies,playing Nihon buyo(Japanese traditional dance),playing the syamisen, sewing kimono and traveling around the world.

池袋 もり山 ホームページ
Moriyama homepage

http://moriyama.tokyo/'




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三菱総合研究所 編著 『フロネシス06』 消費のニューノーマル
2011年8月発売
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