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つげ櫛 Japanese traditional corm


つげ櫛の手入れをしていて、いい色に変わってきたことに気がつきました。
今から10年ぐらい前に買った、浅草はよのやさんのつげ櫛です。

手入れといっても簡単、爪楊枝などで汚れを落とし、油を塗りこみます。
椿油が一番よいのですが、胡麻油やオリーブ油でもだいじょうぶです。

ちなみに奥は最近自分で作った櫛入れです。裏地に古い紅絹をつけてみました。

These are a Japanese traditional corm made of Japanese boxwood and a homemade case.
I bought it at Yonoya in Asakusa,Tokyo, about 10 years ago.
It becomes golden brown as time goes on.

You take good care of the corm,it lasts for a long time.
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プロフィール

さえこ Saeko

Author:さえこ Saeko
東京池袋にある割烹もり山を経営しています。
趣味は日本舞踊(坂東胡さ枝)と長唄三味線、和裁、旅行などなど。
I'm a Japanese restaurent MORIYAMA's owner and chef in Ikebukuro,Tokyo.
I have a lot of hobbies,playing Nihon buyo(Japanese traditional dance),playing the syamisen, sewing kimono and traveling around the world.

池袋 もり山 ホームページ
Moriyama homepage

http://moriyama.tokyo/'




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